Lacika kenmjasa
1,5 kg hasaalja szalonna 2 fl fej 1 kg tokaszalonna 2 kg mj 1 kg br fszerek: bors, szegfbrs, kapor, s, ers paprika 50 dkg vrshagyma A hagymt zsron barnra dinszteljk, a mj felnek kivtelvel a tbbi alapanyagot megabljuk, a mj msik felt nyersen ledarljuk. A megftt anyagokat szintn ledarljuk, a brt korbban kivenni, amikor mg szinte pattog, majd a fszerekkel egytt sszekeverjk. Marha vkony blbe tltjk, majd az abalben abljuk rt. Hideg vzbe mrtjuk, majd kihtjk, msnap fstre.
vezred kolbsza
fszerezs 10 kg tltelk rura szmtva 4 dkg bors 20 dkg s 15 dkg tiszttott foghagyma 4 dkg ers paprika 2 dkg kmny 20 dkg pirospaprika
„fenyvesi Sipos Mrti” pogcsa
50 dkg liszt 1 tejfl(1,75 vagy 2 dl) 2 dkg leszt 1 tojs 25 dkg Margarin 3-4 kk. s Pici cukorral elkeverjk az lesztt a tejflben s a tbbi hozzvalval sszegyrjuk. 1 rt a htben pihentetjk! Akr egy napig is trolhatjuk!! A tetejre reszelt sajt, kmny mehet! Stbe!
Fogasszeletek fehrboros-gombs martssal
Hozzvalk: 70 dkg fogas fil 10 dkg gomba 1 dl szraz fehrbor 1 dl olvaolaj 10 dkg liszt s, rlt bors 4-5 gerezd fokhagyma 1 dl tejszn 1 csomag jhagyma 1/2 citrom leve 2 db paradicsom a dsztshez A fogast kifilzzk, beszzuk, majd lisztben megforgatjuk. Egy srpenyben forr olajban mindkt oldalt kistjk, sts kzben sval,borssal zestjk, majd slyt helyeznk r. A fokhagymt felszeleteljk, az jhagymt darabokra vgjuk s a hal mell tesszk, vgl kevs fehrborral megntzzk, Mikor elkszlt, akkor tlra tesszk. A visszamaradt zsiradkon megpirtjuk a gombt, majd felntjk tejsznnel s sszeforraljuk. Sval s borssal zestjk, melltesszk a maradk szeletekre vgott fokhagymt s jhagymt, majd belefacsarjuk a citrom levt. Az elkszlt halat a gombs raguval tlaljuk. Paradicsommal s citromkarikval dsztjk. J tvgyat!
KORHELYLEVES ALA DE VASTAGH Zozi
2-3 fej vhagymt sszevgunk, zsrban megfonnyasztjuk, belerakjuk a kolbszt, fstlt szalonna brkt, pr percig egytt kevergetjk, hozzadjuk a pirospaprikt majd az sszevgott savany kposztt levvel egytt. Vzzel felengedni, virslit felkarikzva bele, szemes bors, babr, citromkarika Puhra fzni!!!!!!!
BABGULYS AHOGYAN LACIKA KSZTETTE
A babot a cslk fzlevben fzni!!!!!!Teht elszr hideg vzben feltenni, amikor felforr, lenteni, s trakni a cslk fzlevbe!!!!!! Kirly!!!!! 1 db fstlt cslk 1 bgrnyi tarka bab msfl fej vrshagyma 2 gerezd zzott fokhagyma 1 zldpaprika 1 paradicsom zeller 2-2 db fehr s srgarpa A babot moss utn, valamint a cslkt egy jszakra vzben ztatjuk. Mindkettt kln hideg vzben, lehetleg kuktban feltesszk fni. A cslkt puhra fzzk, majd kockra vgjuk. A hagymt aprra vgjuk, pirospaprikval egytt prklt alapot ksztnk. A babrl az els forrs utn lentjk a vizet, majd jbl hideg vzzel feltesszk fni, (nagy lbosba, hogy a cslk fzlevbl fellehessen mg tlteni!)amikor flig puha, hozz rakjuk a cslkt, beletesszk a zldsgeket, paprikt, lebrztt paradicsomot ,felengedjk a cslk fzvzvel , Fszerezzk: csves paprikval, kevs borssal, s kmnnyel(!!) zestjk! Amikor a zldsgek puhk, hozz ntjk a cslkt. Kszre forraljuk.
Angolna prklt
ahogy Sipi csinlja
1 kg angolna fogva, nem vve
2 fej kzepes vrs hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db zldpaprika
1 db paradicsom
10 dkg fstlt szalonna
S, bors
A megfogott angolnt nyzs utn 1-1,5 cm-es darabokra vgom.
A vrshagymt, zldpaprikt s a fstlt szalonnt kockra vgom s egytt olajon megprolom , gy mint a prkltnl, szom, majd amikor a hagyma kezd vegesen-barns lenni, hozzadom a pirospaprikt. Azonnal vizet ntk al. Amikor kezd forrni, hozzadom a paradicsomot. Kicsivel ksbb borsozom.
Amikor szp pri szaft kezd kialakulni, hozzadom a feldarabolt angolnt, felntm rzssel vzzel, s elszr fed alatt kezdem prolni, amg a hal flig meg nem puhul. Majd a tet levtele utn kezdem besrteni. Csak a vz prologjon el egy kicsit. Nem kell stabolni!!!
Kstolom, ha kell utna szom, borsozom.
Tlalom: a tnyrba mert prklthz zls szerint erspaprikt teszek,
b 1 evkanl tejfelt, s frissen vgott kaprot keverek hozz!
Tszta nlkl, friss kenyrrel isteni!!!
Persze lehet hozz finom kapros-trs csuszt is knlni!!!!!!
……………..egszsg s trerr!!!!!!!!!!!!!!
|